AOBforum-nl

Algemene ornithologische bond van België
 
IndexIndex  PortalePortale  KalenderKalender  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  GebruikerslijstGebruikerslijst  GebruikersgroepenGebruikersgroepen  Inloggen  

Deel | 
 

 Nieuws Vogelgriep 14/09/06

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Gast
GastBerichtOnderwerp: Nieuws Vogelgriep 14/09/06   di 19 sep 2006 - 12:24Samenvatting van de tijdelijke maatregelen ter bestrijding van de aviaire influenza (vogelgriep) en andere na te leven verplichtingen
(versie september 2006)

Maatregelen vanaf 11 september 2006

Ophokplicht

De ophokplicht geldt alleen voor pluimvee van professionele en particuliere houders in de gevoelige natuurgebieden. Ophokken is dus niet meer verplicht voor pluimvee dat buiten die gevoelige natuurgebieden wordt gehouden . Toch blijft het aangeraden om contact tussen pluimvee en in het wild levende vogels zoveel mogelijk te beperken.
Gevoelige natuurgebieden zijn de gebieden die door het FAVV en de gewesten samen in februari werden afgebakend . Het zijn gebieden waar veel wilde watervogels of trekvogels voorkomen en waar het risico voor insleep van het vogelgriepvirus groter is dan elders.

Vogelbeurzen voor liefhebbers
Vogelbeurzen zijn niet meer toegelaten vanaf 11 september2006.

Vogeltentoonstelling zonder verkoop
Elke verzameling staat onder het officiële toezicht van een erkend dierenarts die is aangesteld door de burgemeester van de gemeente waar de verzameling plaatsvindt. De kosten hiervan zullen afhankelijk van het gemeentebestuur door deze laatste of door de inrichters gedragen worden.
De inrichters dienen een lijst aan te leggen van de deelnemers aan de tentoonstelling met naam en adres van de deelnemers. Deze lijst moet 2 maanden ter beschikking worden gehouden van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen)
Pluimvee (kwartels, patrijzen enz.)moeten identificeerbaar zijn door een gesloten voetring en ten laatste 3 weken voor de verzameling gevaccineerd zijn tegen de Newcastle disease (pseudo vogelpest) door een erkende dierenarts. De deelnemer moet het originele vaccinatiebewijs tonen bij het binnenbrengen van zijn dieren en een kopie van het vaccinatiebewijs achterlaten bij de inrichters.
Voor vogeltentoonstellingen in het Vlaamse Gewest: wanneer er Europese vogels deelnemen dient dit gemeld te worden aan het Ministerie van Leefmilieu, Afdeling Natuur van de provincie waar de vogeltentoonstelling plaats heeft (KB 9 september 1981)
Voor vogeltentoonstellingen in het Waalse Gewest: wanneer er Europese vogels deelnemen dient dit 14 dagen vooraf gemeld te worden aan het Ministerie van Leefmilieu, Afdeling Waters en Bossen waar de vogeltentoonstelling plaats heeft. (Besluit van de Waalse regering 27 november 2003)

Vogeltentoonstelling met verkoop voor liefhebbers (vogelbeurs)
Manifestaties zoals prijskampen, tentoonstellingen, met verkoop of met ruilen van dieren zijn niet langer toegelaten.

Markten op de openbare weg
Particuliere verkopers mogen vanaf 11 september 2006 geen vogels en pluimvee meer verkopen op openbare markten.

Vervoer van vogels
a)Binnen België
Het vervoer van vogels is toegelaten.
b)Naar een ander land binnen de Europese Unie
Het vervoer van vogels naar een ander land is toegelaten onder de volgende voorwaarden:
De manifestatie als geheel en de deelname van Belgische vogels moet toegelaten zijn door de overheid van het inrichtend land.
De gebruikelijke gezondheidsvoorschriften dienen nageleefd te worden.

Deze zijn:

1) Men moet beschikken over een gezondheidscertificaat afgeleverd door uw dierenarts waarop de vogels met hun ringnummer vermeld staan.
2) Het gezondheidscertificaat moet gecertificeerd zijn door een inspecteur dierenarts van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (F.A.V.V.) aangeduid door de Provinciale Controle-eenheid (PCE) van de provincie waar U woont.

Bovenstaande maatregelen kunnen op elk ogenblik bijgestuurd worden in functie van de ontwikkelingen omtrent de vogelgriep.


Terug naar boven Ga naar beneden
 
Nieuws Vogelgriep 14/09/06
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Indonesische kerk verdedigt strand en natuur

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
AOBforum-nl :: A.O.B. :: Vogelgriep-
Ga naar: